a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju Fagor.BA, zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

24 saveta za brže kuvanje: Male tajne za manje vremena u kuhinji

24 saveta za brže kuvanje (sa tabelom maksimalnog čuvanja hrane)

Znate li da prosečna žena tokom života provede punih šest godina u kuhinji ili obavljajući kućne poslove?

To je preko 50.000 sati koje je mogla provesti sa svojom porodicom, prijateljima, omiljenom knjigom ili hobijem.

Mi u Fagoru već 30 godina borimo se protiv te statistike. Cilj nam je da ponudimo lakši, savremeniji i efikasniji način obavljanja kućnih obaveza, kako bi svaka majka, supruga i ćerka mogla osetiti zahvalnost ispunjene porodice – i imala vremena da u tome i uživa sa njom.

Predstavljamo Vam 24 saveta kako da bolje iskoristite vreme u kuhinji, skratite vreme pripreme namirnica i kuvate brže i pametnije!

8 saveta za brže (i efikasnije) kuvanje

1. Koristite kvalitetno posuđe
2. Prokuvajte vodu u električnom bokalu
3. Isecite hranu na manje komade
4. Koristite široke tiganje
5. Pržite više komada mesa istovremeno
6. Pripremite namirnice pre kuvanja
7. Šta god možete, jedite sveže
8. Ako ste u mogućnosti, koristite ekspres lonac!

8 saveta za bržu pripremu namirnica

1. Uložite u kvalitetne noževe i održavajte ih oštrim
2. Sledite red pripreme namirnica
3. Čistite za sobom tokom kuvanja
4. Koristite procesor hrane za brzo seckanje namirnica
5. Izrendajte tvrdi puter
6. Kupujte veće količine mesa odjednom
7. Koristite zaleđeno povrće
8. Ako ste u mogućnosti, koristite aparat za sporo kuvanje!

8 saveta za ređe kuvanje i smrzavanje hrane

1. Napravite plan
2. Ako ste u mogućnosti, koristite multipraktik ili secka
3. Duplirajte količine namirnica za kuvana jela
4. Računajte na podgrevanje hrane
5. Potpuno ohladite jela pre zamrzavanja
6. Smrzavajte po porcijama
7. Otarasite se vazduha
8. Uvek obeležavajte jela!

BONUS: Maksimalno vreme čuvanja hrane

8 saveta za brže (i efikasnije) kuvanje

8 saveta za brže (i efikasnije) kuvanje

1. Koristite kvalitetno posuđe

Kvalitetno posuđe bolje provodi toplotu, efikasno je raspoređuje po čitavoj posudi i ujednačeno priprema hranu. Što manje vremena morate da posvetite mešanju, okretanju, dokuvavanju i sl., kraće će i samo kuvanje trajati.

2. Prokuvajte vodu u električnom bokalu

Koliko god da je Vaše posuđe kvalitetno, postoji i efikasniji način da prokuvate vodu – u aparatu koji je namenjen upravo tome. Električni bokali imaju kapacitet do 1,5 ili 2 litra, što ih čini idealnim za brzo kuvanje vode za supe, jaja, kobasice, testenine, krompir, pirinač i mnoge druge namirnice.

3. Isecite hranu na manje komade

Manji komadi namirnica biće brže pripremljeni od većih. Isecite meso na komade veličine zalogaja pre pripreme. Ako kuvate krompir, dodatno ga još jednom prepolovite i samo tim potezom uštedećete nekoliko minuta. Umesto da pečete celo pile u rerni, prethodno ga podelite na delove umesto da to radite nakon pečenja.

4. Koristite široke tiganje

Široki tiganji koji dobro naležu na ringlu mnogo su efikasniji za prženje hrane. Ne samo da efikasnije provode toplotu, već dozvoljavaju svim namirnicama dovoljno prostora i kontakt sa dnom kako bi se brže ispržile.

5. Pržite više komada mesa istovremeno

Ovo važi i za neke druge namirnice ali je kod mesa najizraženije. Tokom prženja ono ispušta tečnost i skuplja se čime mu se i površina koju zauzima smanjuje. Imajte to u vidu kada ga stavljate u posudu. U startu možda ne bude, ali tokom prženja sigurno će biti prostora za još jedan ili dva komada na tiganju.

6. Pripremite namirnice pre kuvanja

Ne čekajte poslednji trenutak da izvadite piletinu, ribu i druge namirnice iz friza zamrzivača. Većina recepata podrazumeva da se hrana prilikom pripreme nalazi na sobnoj temperaturi. Ne samo da ćete time skratiti vreme kuvanja, već je i manja šansa da Vam jelo bude nedovoljno dobro skuvano.

Izuzetak je sitno zaleđeno povrće poput graška, boranije i raznih mešavina. Većinu zaleđenog povrća možete kuvati, dinstati i pržiti direktno iz zamrzivača.

7. Šta god možete, jedite sveže

Morate li, zaista, termički obraditi sve namirnice pre posluženja? Pogotovo leti, većina povrća se može poslužiti kao sočna salata umesto priloga. Uz malo sira, maslina i limunovog soka, svaka salata može se pretvoriti u izuzetno bogat i ukusan specijalitet.

8. Ako ste u mogućnosti, koristite ekspres lonac!

Dok su sve ostalo mali trikovi i saveti, ekspres lonac bukvalno, u pravom smislu reči, skraćuje vreme kuvanja. Kuvanje pod pritiskom dozvoljava bržu termičku obradu namirnica, a uz to je i zdravije jer čuva najveći broj hranljivih sastojaka iz hrane.

Preporučeni proizvod – Ekspres lonac:

Zašto ekspres lonac?

Ekspres lonac skraćuje vreme pripreme jela i zadržava mnogo veći procenat hranljivih sastojaka u odnosu na tradicionalno kuvanje. Kuvanjem pod pritiskom hranićete se zdravije i nećete morati planirati obroke satima unapred.

8 saveta za bržu pripremu namirnica

8 saveta za bržu pripremu namirnica

1. Uložite u kvalitetne noževe i održavajte ih oštrim

Noževi za hleb nisu idealni za filetiranje mesa. Noževima za filetiranje teško ćete oljuštiti krompir. Nabavite kvalitetan set noževa i naučite im namenu kako biste uvek imali odgovarajući alat u kuhinji. I održavajte ih oštrim. Ne postoji ništa što frustrira više od tupog noža kada Vam je neophodan!

2. Sledite red pripreme namirnica

Merite uvek suve namirnice pre tečnih i secite povrće pre mesa. Na taj način koristićete manje posuđa koje kasnije morate oprati i izbeći pranje noževa i daski za sečenje između namirnica. Nakon sečenja mesa obavezno morate oprati podlogu i nož! Trudite se da to uvek bude poslednja namirnica po redu.

3. Čistite za sobom tokom kuvanja

Neka Vam pređe u naviku da odmah operete posude koje više ne koristite, tanjire koji vam ne trebaju, šolje koje ste koristili za merenje i slično. Posuđe ima običaj da se brzo nagomila, pogotovo ako kuvate za veliki broj ljudi i najbolje je rešiti se onoga što možete dok ste još u kuhinji.

4. Koristite procesor hrane za brzo seckanje namirnica

Procesori hrane, seckalice i slični aparati savršeni su za ekspresno seckanje povrća, mlevenje oraha i slično. Pojedini imaju dodatke za sečenje na kolutove, kriške, komade, rendanje, tako da ih možete koristiti i za pripremu salate ili ukrašavanje jela. Mnogo manje vremena (i suza) biće Vam potrebno da brzo iseckate crni ili beli luk u procesoru nego da to ručno uradite.

5. Izrendajte tvrdi puter

Mnogi recepti za kolače, torte i poslastice traže da umutite puter prilikom pripreme testa. To znači da morate da sačekate da omekša pre nego što krenete sa pripremom ili da ga potpuno otopite. Jednostavno rešenje je izrendati ga dok je još uvek čvrst. Izrendani puter mnogo brže omekša i možete početi sa mućenjem praktično čim završite rendanje.

6. Kupujte veće količine mesa odjednom

Nakon što kupljeno meso očistite od kostiju (ako niste kupili već očišćeno), začinite i/ili izmarinirajte po želji, podelite na porcije i u najlonskoj kesi ostavite u zamrzivač. Sledeći put dovoljno je samo da veče pre prebacite iz zamrzivača u frižider i biće spremno za pripremu. Ne samo da tako skraćujete vreme pripreme već ne morate ponovo odlaziti u kupovinu.

7. Koristite zaleđeno povrće

Kad god želite da uštedite vreme, možete koristiti sitno zaleđeno povrće – boraniju, grašak, brokoli, karfiol, razne mešavine i sl. Vreme kuvanja se ne razlikuje značajno za zaleđeno i sveže povrće, a štedite mnogo vremena koje biste inače izgubili na pranje, seckanje i odstranjivanje nejestivih delova.

8. Ako ste u mogućnosti, koristite aparat za sporo kuvanje!

Super Krčko Vam štedi toliko vremena da je prosto neverovatno. Svako domaćinstvo bi trebalo da ga ima, ako ni zbog čega drugog, onda samo zbog toga. Nakon 6-8 sati sporog krčkanja, sve namirnice su toliko dobro skuvane da se praktično tope u ustima. To znači da ne morate razmišljati o žilavom mesu koje je potrebno istući, sečenju namirnica na mikro-komade da se dobro skuvaju i slično.

Jednostavno dodajte sve sastojke u aparat po uputstvu iz recepta, podesite na željenu jačinu i nekoliko časova kasnije, po povratku sa posla ili drugih obaveza, čeka Vas gotovo jelo koje je samo potrebno začiniti po ukusu!

Preporučeni proizvod – Aparat za sporo kuvanje:

Zašto Super Krčko?

Super Krčko smanjuje angažovanje u kuhinji jer je dovoljno namirnice samo ostaviti u njemu, uključiti ga i posvetiti se drugim obavezama. Možete ga ostaviti uključenog čak i tokom noći, kada je jeftinija struja, i ujutru će Vas čekati ukusan i zdrav obrok, pripremljen na tradicionalan način – dugim sporim krčkanjem na tihoj vatri.

8 saveta za ređe kuvanje i smrzavanje hrane

8 saveta za ređe kuvanje i smrzavanje hrane

1. Napravite plan

Pre nego što počnete sa kuvanjem, napravite spisak svega što će Vam biti potrebno. Ne mislimo tu samo na namirnice (ništa ne frustrira poput dodatnih odlazaka u prodavnicu) – proverite da li imate dovoljno posuđa, kuhinjskog pribora, mesta na šporetu i u rerni, posuda za odlaganje i kesa za zamrzivač, kao i mesta u zamrzivaču.

Kada kuvate jedno jelo, lako je improvizovati. Kada su u pitanju veće količine, mnogo je teže pronaći rezervnu šerpu, recimo, ako je već koristite za pripremu drugog jela.

2. Ako ste u mogućnosti, koristite multipraktik ili secka

Multipraktik je sa svojom sposobnošću seckanja i rendanja idealan upravo u ovakvim situacijama. Često Vam se ni ne isplati prljati ga zbog par šargarepi ili čena belog luka, ali kada kuvate veće količine hrane, bilo bi ludo ne iskoristiti ga da za nekoliko sekundi iseckate sav krompir na kolutove ili nekoliko glavica crnog luka za koje bi Vam trebalo dosta vremena – i dosta suza.

3. Duplirajte količine namirnica za kuvana jela

Najlakši način kuvanja je da uobičajeni recept jednostavno duplirate ili napravite trostruku (četvorostruku itd.) količinu. Generalno, sa tim ne bi trebalo da bude problema, ali izbegavajte da isti princip primenjujete i na jela koja se peku. Jela koja se peku su specifičnija i njih je bolje pripremati nekoliko puta u originalnom odnosu.

Što se kuvanja tiče, uvek začinite pri kraju kuvanja i u manjoj meri. Mnogo je lakše dodatno posoliti i pobiberiti jelo kada ga podgrejete za posluženje nego preterati što kasnije ne možete ispraviti.

4. Računajte na podgrevanje hrane

Uvek je bolje malo manje skuvati jelo nego preterati. To posebno važi za supe, čorbe, paprikaše i slična variva sa povrćem. Kasnije ćete ih svakako podgrevati i dovesti do ključanja, a prekuvano povrće ume da bude meko i gnjecavo, čak i da se nekada potpuno raspadne.

5. Potpuno ohladite jela pre zamrzavanja

Postoje dva razloga zašto se topla hrana ne stavlja u zamrzivač. Prvo, može delimično otopiti drugu hranu u zamrzivaču i dovesti do promene njenog ukusa i teksture. Drugo, velika variranja temperature mogu dovesti do termalnog šoka i promene zapremine hrane što može oštetiti posudu u kojoj se nalazi.

Pustite jela da se potpuno ohlade ali čim budu na sobnoj temperaturi, zamrznite ih odmah. Na ovaj način izbeći ćete mogućnost da dođe do razvijanja bakterija i zadržati im svežinu duže nakon odleđivanja.

6. Smrzavajte po porcijama

Nemojte zamrzavati čitavu pripremljenu količinu hrane odjednom. Ukoliko to uradite, moraćete odjednom i odlediti sve, čime se gubi poenta smrzavanja. Naprotiv, isplanirajte unapred količinu hrane koja odgovara Vama i Vašoj porodici, i smrzavajte po porcijama. Na taj način imaćete uvek dovoljno hrane bez ostataka, i možete više varirati jela koja poslužujete u Vašem domu.

7. Otarasite se vazduha

Ako je moguće, gledajte da u posudi u kojoj odlažete jelo bude što manje vazduha. Kontakt vazduha sa hranom prilikom smrzavanja može u određenim uslovima dovesti do izmene ukusa i teksture hrane. Trudite se da posude u koje odlažete hranu budu maksimalno ispunjene, a gde nije moguće, pokrijte sadržaj tankim materijalom – folijom, celofanom ili papirom za pečenje, kako biste što više smanjili površinu u kontaktu sa vazduhom.

8. Uvek obeležavajte jela!

Pasulj, grašak i paprikaš mogu delovati potpuno različito na prvi pogled, ali nakon nekoliko nedelja ili meseci u zamrzivaču, iznenadili biste se koliko su slični. Zato uvek obeležavajte posude pre nego što ih ubacite u zamrzivač. Kada Vam se prijede konkretno jelo, bićete zahvalni što ste u stanju da ga lako prepoznate među svim ostalim jelima.

Preporučeni proizvod – Multipraktik:

Zašto multipraktik?

Multipraktik secka, melje, drobi, renda, neretko i blendira ili ima nastavke za različite veličine i oblike namirnica. Uz njegovu pomoć za nekoliko sekundi ćete usitniti sve one namirnice za koje bi Vam inače trebalo puno vremena i koncentracije.

BONUS: Maksimalno vreme čuvanja hrane

KategorijaJeloFrižider (5°C i niže)Zamrzivač
(20°C i niže)
SalateJaja, piletina, šunka, tunjevina i makaroni3-5 danaNije za zamrzivač
ViršleOtvoreno pakovanje1 nedelja1-2 meseca
Neotvoreno pakovanje2 nedelje1-2 meseca
Suhomesnati proizvodiOtvoreno pakovanje ili isečeno u prodavnici3-5 dana1-2 meseca
Neotvoreno pakovanje2 nedelje1-2 meseca
Slanina i kobasicaSlanina7 dana1 mesec
Kobasica, sveža — pileća, ćureća, svinjska, goveđa1-2 dana1-2 meseca
Hamburger i drugo mleveno mesoHamburger, mlevena govedina, ćuretina, teletina, svinjetina, jagnjetina i mešavina1-2 dana3-4 meseca
Sveža govedina, teletina, jagnjetina & svinjetinaOdrezak3-5 dana6-12 meseci
Krmenadla3-5 dana4-6 meseci
Za pečenje3-5 dana4-12 meseci
Sveža piletinaPile ili ćurka, celo1-2 dana1 godina
Pile ili ćurka, komadi1-2 dana9 meseci
Supe i varivaSa povrćem ili mesom3-4 dana2-3 meseca
OstaciKuvano meso ili piletina3-4 dana2-6 meseci
Pileći nageti ili faširane šnicle3-4 dana1-3 meseca
Pica3-4 dana1-2 meseca