a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju Fagor.BA, zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Ajvar recept sa čistim paprikama

Ajvar: recept za ajvar sa čistim paprikama

[one_third class=”” last=”no” ]

Ajvar recept sa čistim paprikama

Recept za ajvar sa čistim paprikama

[/one_third] [two_third class=”” last=”yes” ]

Ajvar – recept za ajvar sa čistim paprikama

Ajvar recept sa čistim paprikama, kao što ime kaže, pravi se isključivo od paprika. Mnogi savremeni recepti za ajvar podrazumevaju i određenu količinu paradajza, patlidžana ili drugih vrsta paprika, ali pravi, tradicionalni, takozvani makedonski ajvar, pravi se samo i isključivo od najkvalitetnije crvene paprike.

Ajvar recept je jedan od najjednostavnijih recepata na svetu. Ali stvar nije u sastojcima, stvar je u pripremi, zato budite spremni da se posvetite jer ajvar recept zahteva dva dana pripreme i pravovremeno dodavanje sastojaka, kao i punjenje tegli.

Krenimo od namirnica. Ajvar recept podrazumeva najkvalitetniju crvenu papriku, naša preporuka je tkz. kurtovka. Ona mora biti mesnata i zrela ali dovoljno suva i bez vode u sebi. Prepoznaćete je po tome što ne cvrči i ne pušta mnogo vode kada je stavite na roštilj. Veoma brzo ćete steći znanje da je prepoznate i bez testa sa roštiljem.

Paprika se isključivo peče, nikako kuva. Peče se dok kožica ne postane na mnogim mestima crna i garava, ovo je presudni detalj kako bi se kasnije lako skidala.

Još jedna bitna stvar – važno je da se paprika dobro iscedi tokom noći.

Ukoliko poštujete ove principe, ajvar recept i tajming, imaćete priliku da čitave zime uživate u fenomenalnom i jedinstvenom ukusu najkvalitetnijeg domaćeg ajvara.

.

[/two_third] [one_third class=”” last=”no” ]

Potrebne namirnice:

  • 50 paprika
  • 2 dl ulja
  • 1-2 kašike sirćeta
  • beli luk, so i biber po ukusu
  • ukoliko želite ljući ajvar, možete dodati i mlevenu ljutu papričicu po ukusu.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Preporučeni proizvodi:

[/one_third] [two_third class=”” last=”yes” ]

Recept za ajvar sa čistim paprikama

Ajvar recept zahteva da crvene paprike operete i obrišite a zatim ih pecite na roštilju dok ne pocrne i postanu meke čak i oko peteljke. Nakon toga skinite ih sa roštilja i stavite u poklopljen lonac koji možete i uviti ćebetom. Razlog je da se što duže održi temperatura kako bi se paprike potparile i lakše se ljuštile.

Nakon skidanja i poslednje paprike sa roštilja ostavite ih neko vreme u loncu a zatim ih oljuštite, očistite od peteljki i semenki, i ostavite u gazi ili nečemu sličnom iznad lonca da se ocede tokom noći. Ajvar recept preporučuje da kuvanje nastavite sutra.

Ujutru sameljite paprike u mašini za mlevenje mesa (krupnije ukoliko želite jači ukus paprike), stavite ih u nauljenu šerpu i prelijte vrelim uljem. Ostavite dvadesetak minuta da upiju ulje a zatim uključite ringlu i počnite da ih kuvate 2-3 sata na jakoj vatri uz stalno mešanje. Ukoliko postoji potreba dodajte još ulja ali ne toliko da plivaju u njemu, čisto da ne zagore.

Ajvar recept podrazumeva da desetak minuta pred kraj kuvanja dodate beli luk, so, biber i malo sirćeta. Ko voli ljuto može dodati i ljutu papričicu. Tokom kuvanja ajvar će se prvo zgusnuti, zatim opustiti pa ponovo zgusnuti. U tom periodu, kada pređete kutlačom po dnu i za njom ostaje trag, znate da je kuvanje gotovo.

Ajvar recept kaže da smesu sipate u čiste, sterilisane tegle (sterilisane u rerni nekih pola sata na 100 C), zatvorite celofanom i gumicom i ostavite preko noći da se polako hlade, po mogućstvu uvijene u ćebe. Sutradan stavite metalni poklopac i etiketu i možete ih ostaviti dok se za to ne ukaže prilika.

Prijatno!

[/two_third] [one_third class=”” last=”no” ]