a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju Fagor.BA, zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Američke krofnice - recept, priprema i način služenja

Američke krofnice – recept, priprema i način služenja

Američke krofnice – recept, priprema i način služenja

Američke krofnice su izuzetno popularna poslastica, verzija severnoameričkih krofni koje praktično imaju status nacionalnog jela. Ono što američke krofnice razlikuje od običnih su pre svega oblik, veličina i način služenja, premda postoje brojne razlike i u tome u različitim delovima Amerike i Kanade.

Američke krofne inače dosta podsećaju na domaće, osim po obliku koji je prstenast. Oblik čini neefikasnim punjenje krofni, tako da su američke krofne uglavnom premazane glazurom i tako se služe.

Mini krofnice su mnogo manje ali po ostalim karakteristikama neodoljivo podsećaju na američke krofne. Ime “američke”, mini krofnice su dobile upravo zbog toga – kako bi se razlikovale od klasičnih i na prvi pogled bile prepoznatljive.

Američke krofnice pripremaju se u vrelom ulju, premda je mnogo lakši način u specijalno dizajniranim aparatima za njih. Pripremljeno testo se sipa u aparat, peče se nekoliko minuta, a potom se mini krofnice ukrašavaju po želji.

Što se tiče samog ukrašavanja, priprema se posebna glazura u koju se američke krofnice umaču sa gornje strane dok su još uvek tople. Kako se hlade glazura očvrsne, tako da se mini krofnice mogu jesti bez straha od pravljena nereda. Osim ovoga popularan je i običan šećer u prahu, mada su mini krofnice slatke i same po sebi i mogu se služiti i kao takve.

Potrebne namirnice za testo:

  • jedna i po šolja brašna
  • pola šolje šećera u prahu
  • jedna i po kašičica praška za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 125 g putera
  • 1 jaje
  • tri četvrti čaše mleka

Priprema

U velikoj činiji izmešajte brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i so. Dodajte puter, jaje i mleko i umutite dok masa ne postane gusta i kremasta.

Zagrejte aparat za mini krofnice 4-5 minuta. Sipajte 2 kašike smese u svaki kalup i spustite poklopac. Pecite 2 minuta ili dok mini krofnice ne budu zlatno-braon boje i meke na dodir.

Pažljivo uklonite vrele krofne iz aparata i ostavite da se hlade.

Namirnice za preliv:

  • 100 g tamne čokolade, izlomljene
  • 5 g glukoze
  • 100 ml slatke pavlake
  • 15 g šećera

Priprema

Zagrejte slatku pavlaku, šećer i glukozu. Sklonite sa ringle, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Dozvolite da se malo ohladi pre nego što ukrasite američke krofnice tako što ćete umočiti gornju polovinu.

Po želji dodatno ukrasite šlagom ili jestivim ukrasima.

Preporučeni aparat za mini krofnice:

Zašto aparat za mini krofnice?

Krofnice pripremljene u aparatu gotove su brže, zdravije su jer se ne prže u ulju, ne morate grejati rernu samo zbog njih, i ispaće uvek savršeno iste, bez neuspelih pokušaja. Sve recepte možete pokušati pripremiti i na tradicionalan način, ali imajte u vidu da pojedini zahtevaju kalup, i da bez njega ne mogu ispasti idealno niti dobiti svoj prepoznatljivi oblik.