a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju Fagor.BA, zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Belgijski vafli kao u belgijskim poslastičarnicama

Belgijski vafli kao u najboljim poslastičarnicama

Belgijski vafli kao u najboljim poslastičarnicama

Belgijski vafli (waffle) su popularna poslastica nastala još u srednjem veku, čiji recept se održao sve do danas i pri tome dodatno dobio na popularnosti zbog lakoće pripreme i brojnih varijacija.

Ono što karakteriše belgijske vafle je način pečenja – između dve usijane metalne ploče, i specifičan matrični izgled koji potiče od oblika tih ploča. Taj izgled se ustalio dosta rano, još u XV veku, a ovekovečen je na slici “Borba između karnevala i posta” flamanskog renesansnog slikara Pietera Bruegela, na kojoj se jasno vide belgijski vafli sa prepoznatljivim matričnim obrisom kako se koristi kao ulog prilikom bacanja kockica.

Iako je prvi poznati recept za belgijske vafle nastao u Parizu, u uputstvu koje je jedan poslastičar ostavio svojoj mladoj supruzi: “Umuti nekoliko jaja u posudi, začini solju i vinom. Dodaj nešto brašna i promešaj”, u Belgiji su vafli dobili status nacionalne poslastice i brojne oblike koji se i danas koriste.

Kako je kroz istoriju cena šećera padala, tako su belgijski vafli postajali dostupniji širokim narodnim masama, a ulični prodavci koji na licu mesta prave ovu poslasticu i danas su prisutni u mnogim belgijskim gradovima.

Briselski vafl

Briselski vafl (Brussels waffle) priprema se od smese sa pivskim kvascem i snegom od belanaca što mu daje hrskaviju i mekšu teksturu. Osim po tome, karakterističan je i po obliku – Briselski vafl ima veće i dublje šare i pravougaoni oblik.

U Belgiji se kod uličnih prodavaca i poslastičara obično prodaje topao i ukrašen šećerom u prahu, mada nije strano i da u turističkim područjima bude služen sa šlagom ili čokoladnim prelivom.

Liješki vafl

Liješki vafl (Liège waffle) ima prepoznatljiv oblik i teksturu, i najprodavanija je ulična poslastica u Belgiji.

Ovaj belgijski vafl je dosta kompaktniji, tvrđi i slađi od Briselskog, a u sebi ima više šećera u kristalnoj formi koji se prilikom pečenja na površini karamelizuje i daje mu specifičan ukus.

Treba imati u vidu da je ono što se inače zove Belgijski vafl (Belgian waffle) amerikanizovana verzija Briselskog, i zapravo se u tom obliku ne proizvodi i ne konzumira nigde u ovoj evropskoj državi.

Svako testo za belgijski vafl može se koristiti i sa bilo kojim drugim kalupom za pečenje ukoliko vam je dostupan.

Belgijski vafli su ukusan doručak u svakoj situaciji

Briselski vafli sa sladoledom, voćem i čokoladom

Liješki vafli u belgijskoj poslastičarnici

Recept za briselske vafle

Sipajte brašno u veću činiju. Napravite udubljenje u brašnu i dodajte kvasac i 250 ml mlake vode.

Dodajte smeđi šećer, mleko u prahu, ekstrakt vanile ili vanilin šećer i ostatak vode. Dobro umutite testo a zatim ga ostavite 20-30 minuta da naraste. Za to vreme istopite puter i ostavite ga da se malo ohladi.

Dodajte istopljeni puter. Dobro izmešajte. Umutite belanca u sneg. Pažljivo dodajte u smesu dok se ravnomerno ne izmeša.

Pecite u aparatu za belgijske vafle.

Poslužite ukrašeno šećerom u prahu, šlagom i voćem ili topljenom čokoladom ili Nutelom.

 

Potrebne namirnice:

  • 1 kg brašna
  • 30 g kvasca
  • 25 g smeđeg šećera
  • 1250 ml mlake vode
  • 250 g nemasnog mleka u prahu
  • 10 g soli
  • pola kašičice vanilinog ekstrakta ili kesica vanilinog šećera
  • 400-500 grama istopljenog putera
  • 6-8 belanaca, umućenih u sneg

 

Recept za liješke vafle

Pustite jaja i kiselu vodu da prvo odstoje neko vreme na sobnoj temperaturi

Sipajte bršno u posudu i napravite udubljenje u sredini.

Istopite puter nad toplom vodom ili u mikrotalasnoj. Ostavite da se malo ohladi. Dobro umutite jaja. Dodajte puter i kvasac. Dobro izmešajte. Dodajte kiselu vodu i još jednom dobro izmešajte.

Sipajte sve ovo u brašno zajedno sa kristalnim i vanilinim šećerom.

Mutite testo barem deset minuta. Verovatno će biti lepljivo i teško za rad – to je normalno.

Posle mućenja, ostavite da odstoji i naraste 15-30 minuta. 5-10 minuta pre pečenja dodajte biserni šećer u granulama.

Služite toplo, sa šećerom u prahu, šlagom ili sladoledom.

 

Potrebne namirnice:

  • 420 g brašna
  • pola kašičice soli
  • 25 g šećera u kristalu
  • 2 jaja
  • 50 g kvasca
  • 300 g putera
  • 200 ml kisele vode
  • 270 g bisernog šećera u granulama
  • 270 grams pearl sugar
  • 1 vanilin šećer

Preporučeni aparat za vafle:

Zašto aparat za vafle?

Vafli pripremljeni u aparatu gotovi su brže, zdraviji su jer se zbog nelepljivih ploča ne prže u ulju, ne morate grejati rernu samo zbog njih, i ispaće uvek savršeno isti, bez neuspelih pokušaja. Sve recepte možete pokušati pripremiti i na tradicionalan način, ali imajte u vidu da pojedini zahtevaju kalup, i da bez njega ne mogu ispasti idealno niti dobiti svoj prepoznatljivi oblik.