a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju Fagor.BA, zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Džem od šljiva: Domaći recept za pekmez

Džem od šljiva: Domaći recept za pekmez

Džem od šljiva: Domaći recept za pekmez

Domaći recept za džem od šljiva je jednostavan, tradicionalan recept za pripremu pekmeza od šljiva bez dodavanja konzervansa i drugih nezdravih dodataka.

Ovako pripremljen džem od šljiva je izuzetno zdrav jer se koristi vrlo malo šećera i ne sadrži nepotrebne nezdrave dodatke. Na ovaj način pripremljen i pasteriziran pekmez od šljiva bez problema se može čuvati godinu i više dana (ukoliko želite da koristite još manje šećera, vodite računa da ćete morati da upotrebite dodatne sastojke kojih nema u originalnom receptu).

Džem od šljiva: Domaći recept za pekmez

Priprema

Da biste pripremili džem od šljiva potrebno vam je 7 kg šljiva, 1 kg šećera, cimet i/ili klinčić i 2 vrećice vanilin šećera (po želji).

Pripremite šljive tako što ćete ih oprati, povaditi košpice i naveče staviti u vanglu koju ste napunili hladnom vodom, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 gr šećera. Dobro promešajte i ostavite preko noći da šljive dobro puste svoj sok. Sve ovo pojačava prirodnu aromu koju treba da ima pekmez od šljiva.

Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, kuvajte ih uz konstantno mešanje. Ako želite pred kraj kuvanja šljive sameljite štapnim mikserom i opet vratite na vatru. Ako želite u šljive možete dodati: cimet i/ili klinčiće i/ili 2 kesice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu fini ukus šljiva.

Za ovu količinu šljiva i šećera džem od šljiva treba kuvati otprilike 2,5 sata uz stalno mešanje, pogotovo pred kraj.

Dok je još na vatri i ključa džem od šljiva sipajte u čiste, suve, hladne tegle, ali skroz do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.

Nikakva druga sterilizacija ili pasterizacija nije potrebna. Na ovaj način pekmez od šljiva će se dugo čuvati.

Savetujemo vas da džem pečete u teškoj šerpi s debelim dnom jer tako neće zagorevati.

Prijatno!

Potrebne namirnice:

  • 7 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • cimet i/ili klinčić
  • 2 kesice vanilin šećera

Džem od šljiva: recept

Recept za pekmez od šljiva

Preporučeni proizvodi:

Osnovne informacije
recipe image
Ime recepta
Fantastični džem od šljiva: Domaći recept (bez konzervansa)
Autor
Objavljeno
Vreme pripreme
Vreme kuvanja
Ukupno vreme
Prosečna ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)