a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju Fagor Bosna i Hercegovina, zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Goveđi paprikaš na tihoj vatri

Goveđi paprikaš na tihoj vatri za celu porodicu

Goveđi paprikaš na tihoj vatri

Goveđi paprikaš je jedno od najpopularnijih jela moderne kuhinje koje svoje poreklo vodi još od antičkih vremena. Pa ipak, goveđi paprikaš se danas priprema potpuno drugačije nego kako su ga pripremali naši preci. Razlog za to je savremen način života koji ne dozvoljava da se jelo lagano krčka satima na tihoj vatri već se kuva u ekspres loncima kojima se zaista dobija na brzini pripreme, ali i dosta gubi na kvalitetu.

Goveđi paprikaš je zamišljen da se priprema u kotliću, na otvorenoj vatri, kako bi se sokovi različitih namirnica izmešali, meso postalo meko i ukusno, a sos gust i aromatičan.

Danas postoji tendencija vraćanja originalnom receptu pomoću Super Krčka, aparata za sporo kuvanje. Niko nema vremena da satima bdi iznad jela koje se priprema ali oni omogućavaju da se jednom podešeni ostave sami da rade, tako da se nakon poslovnih i porodičnih obaveza, ili noćnog odmora, vraćamo već pripremljenom obroku koji samo čeka da bude poslužen.

Goveđi paprikaš na tihoj vatri je veoma zahvalno jelo. Pored toga što je izuzetno zdravo i ukusno, omogućava vam da efikasno iskoristite i one namirnice koje možda ne biste mogli u nekim drugim receptima. Dugo kuvanje omogućava da se komadi mesa lako skidaju sa kostiju, a ono što bi u nekim specijalitetima bilo smatrano viškom ili elementima koji spuštaju kvalitet mesa, za goveđi paprikaš je upravo ono što ga čini sočnim i pomaže da sos bude gust i ukusan koliko jeste.

Goveđi paprikaš na tihoj vatri

Potrebne namirnice:

  • 1.300 grama goveđeg mesa, isečenog na kocke
  • 4 ravne kašike brašna
  • Pola kafene kašičice soli (ili po ukusu)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 150 grama krupno isečenih šargarepa
  • 4 velika krompira, isečena na kocke
  • 1 kašika osušenog peršuna
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • Pola litra vrele vode
  • 1 pakovanje supe od povrća u prahu
  • 3 kašike putera
  • 3 luka, iseckana
  • 4 kašike crnog vina
  • 4 kašike tople vode
  • 2 kašike brašna

Priprema goveđeg paprikaša

Izmešajte 4 ravne kašike brašna i pola kašičice soli, a zatim meso za goveđi paprikaš, prethodno isečeno na kockice, ravnomerno uvaljajte u smesu.

Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte meso za goveđi paprikaš i propržite nekoliko minuta dok ne dobije ravnomerno boju sa spoljašnje strane. Prebacite sadržaj u Super Krčka, zajedno sa šargarepama, krompirom, peršunom i biberom. U manjoj posudi izmešajte pola litra vrele vode i pakovanje supe. Sve to dodajte u Super Krčka.

U istom tiganju istopite puter i propržite luk dok ne omekša. Prebacite luk u Super Krčka, a zatim u tiganj dodajte crno vino i promešajte kako bi se svi zaostali sastojci izmešali. Uklonite sa vatre i prespite sve u Super Krčka.

Pokrijte i kuvajte na jakoj vatri 30 minuta, a zatim smanjite na slabu vatru i ostavite da se kuva šest sati. U maloj posudi izmešajte dve preostale kašike brašna i četiri kašike mlake vode, uspite u Super Krčka, izmešajte i kuvajte bez poklopca još petnaestak minuta. Na ovaj način će sos postati gušći i moći ćete da koristite goveđi paprikaš ne samo kao glavno jelo već i kao preliv.

Recept možete pripremati i bez Super Krčka, iako je u njemu najukusniji. Dovoljno je da prilagodite vreme kuvanja aparatu i posuđu koje imate na raspolaganju.