a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju Fagor.BA, zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Kuvana, dinstana i zapečena boranija sa piletinom: Recept za svaku priliku

Kuvana, dinstana i zapečena boranija sa piletinom su tri potpuno različita recepta, iako su im sastojci apsolutno isti. U toj meri način pripreme može uticati na ukus i izgled vaših jela. U zavisnosti da li je spremate u tiganju, u šerpi ili pećnici biće potrebno i manje ili veće angažovanje, ali je priprema namirnica skoro identična.

Skočite direktno na željeni recept

Kuvana, dinstana i zapečena boranija sa piletinom (3 recepta)

Boranija je izuzetno zdrava, sadrži veliki količinu vitamina, pogotovo vitamina B, C i K, minerala i vlakana uz nisku kalorijsku vrednost (celokupnu tabelu nutritivnih vrednosti možete pronaći ovde). To je čini sjajnim dodatkom u ishrani jer je u stanju da vas zasiti, snabde hranljivim materijama a da ne unesete u sebe previše kalorija. Fenomenalno se slaže sa svim prilozima. Možete je jesti uz krompir, pirinač, hleb i peciva, čak i uz pastu.

Pri kuvanju mnogo je lakše koristiti čitave komade mesa nego ih seći na manje. Takođe, za dinstanje i pečenje možete koristiti belo meso jer na njemu nema kostiju, ali i to je stvar ukusa i vremena koje imate na raspolaganju.

U nastavku možete pronaći sva tri recepta. Odaberite onaj koji se vama najviše dopada i uživajte u kuvanju!

Potrebne namirnice:

  • 450 g pilećih bataka-karabataka (ili približno ista količina belog mesa)
  • 450 g očišćene i isečene boranije (zelene ili žute – po ukusu)
  • 2 čena belog luka (iseckanog)
  • 1 pileća supa u kocki
  • 1 kašičica aleve paprike
  • Soli i bibera po ukusu

Zapečena boranija sa piletinom

Zapečena boranija sa piletinom

Priprema namirnica

Zapečena boranija sa piletinom traži da prethodno pripremite namirnice. Pre pečenja očistite piletinu od kostiju i isecite je na komade veličine za jednu osobu. Začinite ih solju i biberom, i blago zauljite. U drugoj posudi dobro promešajte boraniju, ulje i iseckani beli luk.

Paralelno izmešajte kocku supe u šolji vode. Ovo će Vam služiti kao preliv pre pečenja tako da ne treba da bude previše tečno. Po potrebi zagrejte vodu da se lakše izmeša.

Zapečena boranija: Pečenje

Dno vatrostalne posude ili pekača namažite uljem, naređajte boraniju i preko nje postavite komade mesa. Prelijte sve prelivom od supe i ubacite bez poklopca u prethodno zagrejanu rernu na 230°C. Pecite 40-45 minuta, u zavisnosti od  veličine mesa. Zapečena boranija sa piletinom se servira topla, možete je poslužiti odmah po vađenju iz rerne.

Bonus: Limun

Kao prvi sloj u posudi možete poređati na kolutove isečene kriške limuna pre boranije. Kiselost limuna će se lepo slagati sa ukusom boranije, i doprineće opštem bogatstvu ukusa Vašeg jela.

OLAKŠAJTE SEBI KUVANJE UZ NAŠE PROIZVODE

Dinstana boranija sa piletinom

Dinstana boranija sa piletinom

Mariniranje piletine

Dinstana boranija sa piletinom zahteva da prethodno izmarinirate meso. Umutite kocku pileće supe u dve šolje vode dok se potpuno ne izmeša i dodajte kašičicu aleve paprike. Očistite od kostiju i isecite piletinu na manje komade. Ubacite u tečnost komadiće piletine i ostavite u frižideru 45 minuta da se marinira.

Ukoliko volite pikantniji ukus možete staviti kašičicu ljute paprike i ostaviti duže da se marinira – čak i preko noći.

Dinstana boranija: Priprema

Zagrejte malo ulja u dubljem tiganju ili kaseroli i na umerenoj do jačoj vatri propržite piletinu dok ne porumeni uz često mešanje. Tečnost u kojoj ste piletinu marinirali nemojte prosipati, iskoristićete je kasnije za dinstanje boranije.

Kada komadi piletine porumene dodajte beli luk a potom i boraniju. Ukoliko je boranija zaleđena otpustiće višak tečnosti. Ne morate je prethodno odlediti ali možete ostaviti nepoklopljenu posudu kako bi višak vode ispario.

Dinstajte na umerenoj vatri 15-20 minuta uz dodavanje male količine marinade po potrebi i povremeno mešanje. Pred sam kraj dodajte soli i bibera po ukusu ukoliko je potrebno.

Bonus: Med i susam

Po želji u marinadu možete dodati i po pola šolje meda i sirća od jabuke. Mešavina slatko-kiselog ukusa učiniće da vaša dinstana boranija sa piletinom dobije ukus istočnoazijske kuhinje. Za dodatni utisak, pospite jelo nekoliko minuta pre kraja pripreme sa malo susama.

OLAKŠAJTE SEBI KUVANJE UZ NAŠE PROIZVODE

Kuvana boranija sa piletinom

Kuvana boranija sa piletinom

Priprema namirnica

Kuvana boranija sa piletinom se jako lako priprema. Kocku pileće supe izmešati u 1 l ključale vode. Kada se potpuno izmeša ukloniti sa ringle. Piletina se može kuvati sa kostima, u komadu (razdvojeno batak-karabatak), ili očišćena i isečena na manje komade, samo je potrebno prilagoditi vreme kuvanja.

Boranija sa piletinom: Kuvanje

U veću šerpu sipajte malo ulja i na umerenoj do jačoj vatri prodinstajte piletinu sa malo supe uz povremeno mešanje (okretanje) i dodavanje tečnosti po potrebi. U zavisnosti od veličine mesa, biće potrebno 10-20 minuta da se piletina lepo prodinsta i bude polugotova. Šerpu kad ne mešate držite poklopljenom kako višak tečnosti ne bi prebrzo ispario.

Nakon toga dodajte iseckani beli luk a zatim i boraniju. Sipajte ostatak supe da pokrije sve sastojke (po potrebi dolijte još vode) i krčkajte poklopljeno, na umerenoj vatri još 40 minuta.

Pred kraj dodajte alevu papriku i začinite po ukusu.

Bonus: Zaprška

Pri kraju kuvanja možete napraviti zapršku. U manjoj posudi zagrejte dve-tri kašike ulja i dodajte istu količinu brašna. Na slabijoj vatri propržite uz konstantno mešanje i po potrebi dodajte manju količinu tečnosti iz jela ili vode kako se ne bi steglo. Kada dobijate polu-tečnu smesu na kojoj se pojavljuju mehurići a brašno blago porumeni, vaša zaprška je gotova. Dodajte je u glavno jelo, dobro promešajte i nakon nekoliko minuta kuvana boranija sa piletinom biće gotova.

OLAKŠAJTE SEBI KUVANJE UZ NAŠE PROIZVODE

Preporučeni proizvodi za pripremu boranije

Aparati za sporo kuvanje:

  • Skraćuju angažovanje u kuhinji
  • Kuvaju i bez Vašeg prisustva
  • Dužim kuvanjem na nižoj temperaturi oslobađa se više hranljivih sastojaka iz hrane

Ekspres posuđe:

  • Skraćuju vreme pripreme
  • Kraćim kuvanjem čuvaju hranljive sastojke unutar namirnica
  • Mogućnost kuvanja tog dana, bez prethodnog planiranja

Multi Grill:

  • Potpuno menjaju rernu šporeta
  • Troše manje električne energije
  • Ne greju kuhinju, lako se održavaju i zauzimaju mnogo manje prostora

Multipekači:

  • Menjaju šerpu i ringlu šporeta
  • Mogu se koristiti za kuvanje, prženje, dinstanje, čak i pečenje
  • Jelo se može posluživati direktno iz njih
Osnovne informacije
recipe image
Ime recepta
Kuvana, dinstana i zapečena boranija sa piletinom (3 recepta)
Autor
Objavljeno
Vreme pripreme
Vreme kuvanja
Ukupno vreme
Prosečna ocena
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)