a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju Fagor.BA, zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Kuvanje jaja

Kuvanje jaja: Recept za ukusan doručak

Kuvanje jaja je jedan od najjednostavnijih postupaka koji postoji, a opet ima toliko različitih pristupa. Da li kuvanje jaja počinje u vreloj ili hladnoj vodi? Koliko dugo treba kuvati? Da li ih treba hladiti ili ostaviti na sobnoj temperaturi? Kako da zadrže najviše hranljivih materija?

Kuvana jaja koriste se u ogromnom broju recepata kao dodatak, deo salate ili osnovna namirnica. Rovito kuvana jaja obično se jedu samostalno, dok se tvrdo kuvana jaja mogu dalje obrađivati i od njih se praviti različite paštete i filovi.

Kuvano jaje stavlja se na posebno postolje koje ga drži uspravnim, ljušti se njegov sâm vrh, a jede se kafenom kašičicom ili umakanjem tosta u rovito jezgro. Tvrdo kuvano jaje može se čuvati u frižideru do nedelju dana i jesti hladno.

Od toga da li želite tvrdo ili meko kuvana jaja, zavisi i dužina kuvanja. Uopšteno govoreći, kuvanje jaja do četiri minuta daje najbolja rovita jaja, dok se između sedam i deset minuta u ključaloj vodi drže tvrda. Međutim, sâm postupak se razlikuje.

KUVANJE JAJA JE MNOGO LAKŠE UZ NAŠE PROIZVODE

Rovito kuvana jaja

Rovito kuvana jaja spuštaju se u ključalu vodu. Na taj način se belanca brže spremaju od žumanaca i ona ostaju tečna kakvim ih i želite. Nakon tri i po do četiri minuta, u zavisnosti od veličine, kuvanje jaja je gotovo i možete ih pažljivo izvaditi. Ukoliko želite malo čvršće žumance, ostavite ih u vodi još jedan minut.

Rovito kuvana jaja mogu se jesti topla ili biti ostavljena da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Tvrdo kuvana jaja

Tvrdo kuvana jaja spuštaju se u hladnu vodu pre nego što provri. Tako se kuvanje jaja odvija ravnomernije jer se i žumanca i belanca postepeno greju.

Nakon što voda provri, jaja kuvajte dodatnih sedam do deset minuta pre nego što ih izvadite. Sledeći korak je jako bitan – potrebno je jaja ohladiti kako se ne bi “prekuvala” od sopstvene toplote. Par minuta u posudi sa hladnom vodom ili pod česmom biće sasvim dovoljno. Ukoliko ih jedete odmah, možete kašičicom polomiti ljusku kako bi se kasnije lakše skidala.

KUVANJE JAJA JE MNOGO LAKŠE UZ NAŠE PROIZVODE

Gurmanski sendvič sa kobasicom i jajima

Tvrdo kuvana jaja, isečena na kriške
Budimska kobasica, tanko iseckana
Beli hleb
Puter
Tartar sos

Ispecite kriške hleba u tosteru. Tanko ih premažite puterom. Na to stavite budimsku kobasicu i kriške jaja i ukrasite tartar sosom.

Po želji možete dodati paradajz, kačkavalj i/ili zelenu salatu.

Ukoliko koristite aparat za sendviče umesto tostera, sastojke postavite između dve kriške hleba.

Osnovne informacije
recipe image
Ime recepta
Kuvanje jaja: Recept za ukusan doručak
Autor
Objavljeno
Vreme pripreme
Vreme kuvanja
Ukupno vreme
Prosečna ocena
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)