a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju Fagor.BA, zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Savršeno kuvanje pirinča: Sve što treba da znate (sa receptima) - Fagor

Kuvanje pirinča

Savršeno kuvanje pirinča: Sve što treba da znate (sa receptima)

Ukoliko ste došli samo zbog recepata, možete skočiti na kuvanje pirinča ili recepte.

Savršeno pripremljen pirinač je umereno meko skuvan, ravnomerno začinjen, rastresit i ne ostaje zalepljen za zidove posude u kojoj se priprema. Kuvanje pirinča je postalo prava nauka kako bi se postigle sve ove stvari a zapravo je izuzetno jednostavan proces.

Štaviše, što se manje radi tokom samog kuvanja, veća je verovatnoća da pirinač ispadne savršen. Sve što je potrebno uraditi radi se ili pre ili nakon, nikako dok je u toku kuvanje pirinča.

Kuvani pirinač je fenomenalan kao prilog, deo glavnog jela ili poslastica. Uz savete koje ćete pronaći u ovom tekstu pripremaćete uvek savršene obroke bez obzira da li kuvate rižoto, đuveč, sutlijaš ili čist pirinač kao prilog jelu.

Zanimljivost: Pirinču uopšte nije potrebno da raste u vodi da bi sazreo.

Navikli smo na slike polja pirinča pod vodom u toj meri da je postalo opšte prihvaćeno da on ne može da raste bez nje. Istina je, naprotiv, da voda služi za lakšu borbu protiv korova koji je mnogo manje otporan na nju. Pirinač sasvim dobro uspeva i na mnogo suvljoj podlozi.

Vrste pirinča

Generalno govoreći, sve vrste pirinča podeljene su po dužini zrna i nivou obrade. Tako razlikujemo pirinač kratkog, srednjeg i dugog zrna, kao i beli i smeđi pirinač. Postoje brojne druge podvrste, regionalne razlike i slično ali ova podela može se smatrati tačnom u najvećem broju slučajeva.

U zavisnosti od vrste razlikuje se i dužina kuvanja odnosno količina vode u kojoj se kuva. Po pravilu, za duži pirinač potrebno je više vode nego za kraći, dok se smeđi pirinač kuva duže od belog. Sve kombinacije ovih faktora utiču i na konačnu dužinu kuvanja.

Postoje posebne vrste “instant” odnosno delimično kuvanog pirinča. Kod ovakvih vrsta treba imati u vidu da je vreme kuvanja skraćeno ali obično i količina hranljivih materija jer su uklonjene sa vodom. Vreme pripreme takvih vrsta zavisi od stepena obrade i morate se služiti proizvođačevim uputstvom na ambalaži.

U tabeli ispod možete pogledati koliko se koja vrsta pirinča kuva i sa kojom količinom vode. U daljem tekstu vratićemo se ponovo na to šta vreme kuvanja i količina vode tačno podrazumevaju.

Vreme kuvanja pirinča

Zanimljivost: Beli pirinač ima manje nutricijenata ali mnogo duže može ostati ispravan.

Beli pirinač nastaje kada se od smeđeg odstrane klica i spoljni sloj semena koji je štiti. Ovim procesom se gube određena vlakna i vitamini ali se značajno produžava njegov rok upotrebe. To je posebno bilo bitno kroz istoriju jer je dozvoljavalo da se prave zalihe koje bi se koristile tokom nestašica.

Priprema pirinča za kuvanje

Pre samog kuvanja, pirinač je potrebno pripremiti. Ovo obično podrazumeva ispiranje pirinča pod vodom ili stajanje u vodi od dvadesetak minuta do nekoliko sati.

Zašto se pirinač ispira?

Pirinač se ispira kako bi se uklonile sitne nečistoće, skrob i neki dodaci čija je funkcija produženje roka upotrebe. Ovde je posebno bitno uklanjanje viška skroba.

Skrob čini da pirinač nakon kuvanja ostane lepljiv. Ideja je da nakon kuvanja pirinač bude odmah spreman za posluženje, bez dodatnog ispiranja kojem bi se isprali i začini. Zbog toga se ono radi pre kuvanja, osim ukoliko to nije eksplicitno traženo receptom.

Pirinač se obično ispira nekoliko puta, dok voda u kojoj se ispira ne ostane potpuno bistra i providna.

Zašto se pirinač ostavlja u vodi?

Osim istih razloga kao kod ispiranja – uklanjanje skroba, nečistoća i dodataka, potapanje ima i dodatnu funkciju. Ono skraćuje vreme kuvanja, odnosno vreme izlaganja visokoj temperaturi, i dovodi do rasta zrna zbog upijanja vode. Potapanje može pomoći i da se poveća hranljivost smeđeg pirinča.

Ostavljanjem smeđeg pirinča u toploj vodi do 20h dolazi do započinjanja procesa klijanja. Ovim se aktiviraju određeni enzimi i raste količina amino kiselina što značajno povećava nutritivnu vrednost smeđeg pirinča nakon kuvanja.

Beli i smeđi pirinač

Pre samog kuvanja

U određenim kuhinjama postoji običaj da se pirinač pre kuvanja brzo proprži na ulju ili masti. Ovo takođe pomaže da ne dođe do lepljenja zrna zbog viška skroba.

Začin se u pirinač dodaje pre samog kuvanja. Tokom kuvanja nema nikakvog mešanja i ovo pomaže da jelo bude ravnomerno začinjeno. U zavisnosti od ukusa dodaje se od pola do jedne kašičice soli za svaku šolju suvog pirinča. U vodu se može dodati i malo ulja, bibera i drugih začina.

Količina vode

Voda za kuvanje pirinča se dodaje u onoj količini da u potpunosti ispari ili bude upijena nakon preporučene dužine kuvanja. Što je zrno duže potrebna je veća količina vode. Pri tome se gleda zapremina a ne težina. Drugim rečima, za kuvanje jedne šolje pirinča biće Vam potrebno oko 1,5 šolji vode.

Zašto se voda pušta da potpuno ispari? Ukoliko ostane višak vode u posudi, u njemu se nalazi i velika količina hranljivih materija koje je zrno ispustilo. Ceđenjem se te hranljive materije odbacuju sa vodom dok ukoliko voda u potpunosti ispari ili je pirinač upije, ostaje u posudi.

Kuvanje pirinča

Konačno smo došli do glavnog dela – samog kuvanja pirinča. Ukoliko ste do sada ispratili sve savete ovo će biti i najlakši deo. Potrebno je samo pridržavati se određenih pravila.

 • Kuvanje pirinča uvek počinje u hladnoj vodi
 • Nakon što voda proključa vatra se smanjuje na najniži stepen a posuda poklapa
 • Nema otvaranja posude do kraja kuvanja
 • Nema mešanja pirinča tokom kuvanja

Počnite tako što ćete odabrati vrstu pirinča i količinu za kuvanje. Duguljasti i srednji pirinač su bolji za pripremu slanih jela dok je kraći bolji za kaše i sutlijaš. Isperite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi ili pod česmom. Ukoliko koristite posebno tvrdu vrstu duguljastog pirinča ili smeđi pirinač možete ga ostaviti i neko vreme da odstoji u vodi.

Sipajte pirinač u posudu, začinite, dodajte određenu količinu hladne vode (po tabeli iznad), po želji malo ulja i pustite da provri. Nakon što voda provri smanjite vatru na najniži podeok, poklopite posudu i više je ne dirajte do kraja kuvanja. Ne skidajte poklopac sa posude ni da proverite! Za veće količine pirinča vreme kuvanja se računa od trenutka kada poklopite posudu.

Nakon kuvanja sklonite ga sa vatre ali i dalje ne skidajte poklopac 5-10 minuta. To će dozvoliti preostaloj vodenoj pari da se ravnomerno rasporedi kako se hladi.

Šta svim ovim dobijate? Dobijate to da će pirinač biti mek ali ne gnjecav, biće ravnomerno kuvan na površini kao i na dnu posude, neće zagoreti niti se lepiti za zidove posude, zrna neće biti slepljena i biće ravnomerno začinjen.

Zanimljivost: Pirinač je u stanju da naraste do tri puta tokom kuvanja.

Većina vode za kuvanje pirinča ne ispari – pirinač je upije. On se samo delom kuva u vreloj vodi a delom na pari od te vode. Zbog toga je bitno ne otvarati posudu tokom kuvanja kako se vrela para ne bi oslobodila.

Upijanjem vode raste i zapremina pirinča. To treba imati u vidu prilikom odabira količine za kuvanje. Pravilo je da je pola šolje pirinča više nego dovoljno za jednu osobu.

Kako pirinač kuva Gordon Ramzi

Gordon Ramzi postao je poznat više po svom temperamentu i direktnom načinu komunikacije nego po kuvanju ali ne sme se zaboraviti da je on na prvom mestu i iznad svega fenomenalan kuvar. Ukoliko želite da vidite kako on sebi i svojim gostima priprema pirinač, pogledajte sledeći video i u sekundi ćete shvatiti koliko je u stručnim rukama to lak i nezahtevan posao.

A isto može biti i vama!

Recepti

Pirinač u aparatu za kuvanje pirinča

Pirinač u aparatu za kuvanje pirinča

Kuvanje pirinča u aparatu za pirinač je isto poput kuvanja u posudi na šporetu, s tim da je proces automatizovan i da aparat automatski prelazi na održavanje toplote nakon što je pirinač skuvan.

Koristite istu količinu vode i pirinča kao u primeru iznad, a nakon završetka kuvanja ostavite desetak minuta poklopljeno kako bi se ravnomerno skuvao.

Pilav sa peršunom

Pilav sa peršunom

 • 2 kašike butera
 • 1 manji luk, sitno iseckan
 • 1,5 šolji pirinča
 • 1/2 kašičice soli
 • 1/2 kašičice crnog bibera
 • 3 šolje pileće supe, tople
 • 1/4 šolje svežeg peršuna iseckanog

Istopite buter u tiganju i propržite luk na umerenoj vatri dok ne pozlatni. Umešajte pirinač i pržite jedan minut.

Začinite solju i biberom. Dodajte supu i dovedite do ključanja.

Poklopite i smanjite na nisku vatru. Ostavite da se krčka 20 minuta.

Uklonite sa ringle. Nežno izmešajte pirinač i pospite peršunom.

Đuveč sa povrćem

Đuveč

Đuveč sa povrćem je jedan od recepata koji se može pripremati tokom cele godine, sa sezonskim povrćem koje je u tom trenutku dostupno. Može se pripremati od svežeg povrća ili zaleđenog koje možete držati u zamrzivaču do kuvanja.

 • 1 glavica crnog luka
 • 1-2 čena belog luka
 • 1 pakovanje smrznutog povrća za đuveč
 • 1 šolja pirinča
 • 1/2 litra pasiranog paradajza
 • so, biber i suvi biljni začin po ukusu

Iseckati crni luk pa propržiti na ulju dok ne postane staklast. Dodati isprani pirinač, beli luk, smrznuto povrće, sok od paradajza i začine. Promešati, presuti u dublji pekač i dodati vode dok ne ogrezne.

Peći oko pola sata na 200°C. Tokom pečenja nekoliko puta promešati i dodavati vode po potrebi. Nakon pečenja ostaviti neko vreme da sva voda ispari.

Rižoto sa piletinom

Rižoto sa piletinom

Slično kao sa đuvečom, rižoto možete pripremati tokom cele godine sa namirnicama koje su Vam na raspolaganju. Pred Vama je jednostavan recept za rižoto sa piletinom u koji po želji možete dodavati i sezonsko ili zaleđeno povrće.

 • 1/2 kg pilećeg belog mesa bez kostiju
 • 2 šargarepe
 • 2 crna luka
 • 1 mali paradajz
 • 1 paprika
 • 1 šolja pirinča
 • Kokošje supe iz kockice po potrebi (može i obična voda)
 • so, biber, suvi začin od povrća i aleva paprika po ukusu
 • malo ulja i butera

Iseckajte i propržite šargarepu, papriku i luk. Kad oni malo omekšaju dodajte i iseckani paradajz. Ostavite par minuta da se krčka dok isečete pileći file na kockice.

Kada je povrće smekšalo dodajte piletinu, prelijte supom ili vodom da prekrije i ostavite da se krčka.

Kada je piletina do pola gotova, dodajte isprani pirinač dugog zrna, buter i krčkajte još dvadesetak minuta. Povremeno dodajte tečnost dok se pirinač ne skuva.

Sutlijaš sa cimetom

Sutlijaš sa cimetom

Sutlijaš sa cimetom je najbolje pripremati od pirinča kratkog zrna. Kratki okrugli pirinač tokom kuvanja postaje mnogo mekši i praktično se raspada, što ga čini idealnim za pripremu dezerta ili kaša.

 • 3/4 šolje belog pirinča
 • 2 šolje mleka
 • 1/3 šolje šećera
 • 1/4 kašičice soli
 • 1 jaje, umućeno
 • 1 kašika butera
 • 1/2 kašičice ekstrakta vanile (ili 1 vanilin šećer)
 • 2/3 šolje suvog grožđa (po želji)
 • 1-2 kašike cimeta za posipanje

Skuvajte pirinač sa 1,5 šolji vode (15-20 min). Nakon kuvanja, u čistoj posudi, spojite kuvani pirinač, 1,5 šolja mleka, šećer i so. Kuvajte na umerenoj vatri dok ne postane gusto i kremasto (15-20 min.).

Umešajte preostalih pola šolje mleka, jaje i po želji suvo grožđe. Kuvajte još dva minuta uz konstantno mešanje. Uklonite sa ringle i umešajte buter i vanilu.

Nakon presipanja u vlažne posude, pospite cimetom i poslužite.

Preporučeni proizvodi

Aparati za kuvanje pirinča:

 • Skraćuju vreme kuvanja
 • Kuvaju bez stalne kontrole i mešanja
 • Ne zauzimaju mesto na ringli šporeta
 • Ne dolazi do lepljenja za zid posude

Posuđe od INOX-a:

 • Ne dolazi do lepljenja za zid posude
 • Kvalitetni materijali obezbeđuju ravnomernu raspodelu toplote
 • Može se koristiti na svim toplotnim izvorima
 • Izdržljivo je i dugovečno
Osnovne informacije
recipe image
Ime recepta
Kuvanje pirinča: Sve što treba da znate (sa receptima)
Autor
Objavljeno
Vreme pripreme
Vreme kuvanja
Ukupno vreme
Prosečna ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)