a

Dobro došli na zvaničnu prezentaciju Fagor.BA, zvaničnog distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

 

Recept za originalan Bakin kolač

Recept za originalan Bakin kolač

Recept za originalan bakin kolač je način pripreme galeta koji se ustalio kao najpopularniji od kako su postale neodvojivi deo evropske kuhinje još u kasnom srednjem veku. Vremenom se recept za originalan bakin kolač delimično menjao zbog promene samog načina pripreme – sa usijanih ploča na električne aparate, ili dostupnosti namirnica.

Recept za originalan Bakin kolač

Prve prese za pravljenje galeta pojavljuju se još u 14. veku, najpre u zemljama Beneluksa i okoline: Danskoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu. Prvi primerci iz tog doba su sa pločama od livenog gvožđa, sa drvenim drškama. Ploče su grejane na različite načine i nisu imale sopstveni izvor toplote.

1620. Danski iseljenici donose sobom u Ameriku i presu za galete. 1869. Amerikanac Cornelius Swarthout patentira prvu presu za Američke galete. 1911. Velika Američka kompanija General Electric, patentira prvi električni aparat za galete koji je imao električne grejače ploča i čija se temperatura održavala ugrađenim termostatom, sve veoma slično danjašnjim konstrukcijama.

Aparati za galete iz naše ponude su predstavnici aparata poslednje generacije. Poseduju nelepljive grejne ploče sa veoma snažnim grejačima i automatskim ili manuelnim termoregulatorom kojim podešavate radnu temperaturu po sopstvenoj želji.

Aparati za galete vam nude da uz pomoć nekoliko navedenih recepata uočite velike mogućnosti i da svojom kreativnošću i maštom brzo iskažete svoje veštine i dar u pravljenju najraznovrsnijih bakinih kolača.

Priprema:

Prvo istopite puter. Zatim sve ostale sastojke stavite u posudu i mešajte dok se sadržaj ne sjedini. Posle oko 15 minuta, načinjenim testom puniti blago zauljene kalupe zagrejanog aparata za bakin kolač.

Po želji gotove galete možete ukrasiti šećerom, šećerom u prahu, medom, topljenom čokoladom, šlagom ili bilo kojom drugom glazurom.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 5 kašika šećera (po sopstvenoj želji)
  • 1/2L mleka
  • 100gr putera
  • 2 vanilin šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 3 šolje brašna

Preporučeni aparat za bakin kolač:

Zašto aparat za bakin kolač?

Galete pripremljene u aparatu gotove su brže, zdravije su jer se ne prže u ulju, ne morate grejati rernu samo zbog njih, i ispaće uvek savršeno iste, bez neuspelih pokušaja. Sve recepte možete pokušati pripremiti i na tradicionalan način, ali imajte u vidu da pojedini zahtevaju kalup, i da bez njega ne mogu ispasti idealno niti dobiti svoj prepoznatljivi oblik.