Masaze, Vesti

Refleksologija i Refleksna masaža

Refleksologija

ŠTA JE REFLEKSOLOGIJA?

Refleksologija je vrsta holističke metode gde se masažom refleksnih tačaka na stopalima ceo organizam dovodi u ravnotežu. Holistički pristup podrazumeva da se telo, duh i duša posmatraju kao jedna celina. Životna energija koju u Kini nazivaju chi, a u Indiji prana, treba neometano i slobodno da teče našim telom, kako bi svi delovi čoveka (telo, um i duša) bili u ravnoteži.

Ukoliko dođe do blokade ove energije, javljaju se različite tegobe u ljudskom telu, a na kraju i bolest. Refleksologija se bazira na pokretanju naše uspavane unutrašnje energije čime doprinosi poboljšanju organizma i dovodi do ravnoteže celog organizma. Refleksologija je stara i drevna metoda koja se već hiljadama godina koristi u Kini. Prve tragove ove metode pronalazimo u Kini, gde se pojavila pre pet hiljada godina. Tragova ima i u Egiptu gde je u grobu iz 2230. godine pre Hrista pronađen crtež terapeuta koji masira stopala. Od nedavno refleksologija je popularna u gotovo svim delovima sveta. Često se koristi u kombinaciji sa klasičnom medicinom kako bi se uspostavio balans u celom organizmu. 

REFLEKSNE TAČKE

Na stopalima se nalaze refleksne tačke organa i delova tela. Svi delovi tela predstavljeni su refleksnim tačkama čime je ljudsko telo zapravo mapirano na stopalima. Desno stopalo je povezano sa desnom stranom tela, a levo stopalo sa
levom stranom tela. Tačke na stopalima povezane su sa određenim organima. Njihovom masažom stimuliše se rad tih organa.  Masažu treba početi masiranjem tačaka koje utiču na organe za izlučivanje nečistoća iz organizma kao što su bubrezi, jetra, bešika, žuč.

STRUČNO MIŠLJENJE

Međutim, stručnjaci preporučuju masažu celih stopala čak i ako nemate problema sa nekim od organa. Bez obzira na to što Vam je neki od organa potpuno zdrav, neće mu škoditi dodatni podsticaj i masiranje.  Istraživanja su pokazala da se na završecima nerava na stopalima skupljaju soli kalcijuma i kristali mokraćne kiseline što dovodi do otežanog rada žlezda i organa. Skupljanje soli i kristala posledica su dugog hodanja, stajanja, neudobne odeće kao i stresa i zato masaža stopala pre spavanja će Vas opustiti i blagotvorno delovati na san.

Refleksna Masaža

ŠTA JE REFLEKSNA MASAŽA?

Refleksna masaža je ugodna i prijatna. Međutim, ako određena tačka izaziva bol to je najčešće znak prikrivenog problema sa određenim organom. Oštar i prodoran bol najčešće ukazuje na akutni, dok tup bol na hronični problem. Refleksologijom se pokreće čišćenje organizma, ubrzava se metabolizam, poboljšava cirkulacija i smiruje nervni sistem. Primenjuje za lečenje glavobolja, sportskih povreda, bolova u kolenu, ramenu, kod menstrualnih bolova. Poboljšava varenja i rešava probleme bolova u želucu, pojačane kiseline, nadimanje, dijareje.

KAKO POMAŽE REFLEKSNA MASAŽA

Uspešna je u lečenju astme, bronhitisa i upale sinusa. Od velike pomoći može biti i kod problema kože kao što su dermatitis, psorijaza ili ekcem. Svaka masaža, kao i masaža stopala, podstiče cirkulaciju, dovodi do većeg protoka kiseonika u organizmu i utiče na smanjenje bolova kao što su bolovi i grčevi u listovima i nogama. Masažu često koristimo kako bi poboljšali stanje celog organizam, imunitet ili se rešili hroničnog umora. Masažom smanjujemo stres, depresiju, anksioznost, a poboljšavamo kvalitet koncentracije i kreativnosti.

BLAGOTVORNA DEJSTVA MASAŽE

Masaža je podjednako dobra i blagotvorna kod dece kao i kod odraslih. Međutim, ova masaža se ne preporučuje trudnicama, osobama sa povišenom temperaturom, unutrašnjim krvarenjem, trombozom ili ugrađenim pejs-
mejkerom.  Refleksna masaža se ne bavi samo fizičkim simptomima, već osobom u celini.

Pažnja se posvećuje emocijama, kao i mentalnom i duhovnom stanju osobe. Ovo je suština prirodnih holističkih terapija gde se u centar pažnje stavlja uzrok problema, a ne samo simptomi. Nije teško naučiti metode masaže, tako da se možete masirati i sami. Ipak, lepše je i prijatnije ako to umesto Vas radi neki od masažera, a Vi imate tu mogućnost da se masaži u potpunosti prepustite.

Predloženi proizvodi:

Slični recepti iz kategorije: