Recept dana, Recepti

Zabajone (Zabaione)

Zabajone je italijanski, zavodljiv slatkiš za odrasle. On je zapravo vinski šato, šodo, ili punč, koji će Vas oduševiti svojom penušavošću i pitkošću. Po originalnom receptu, u zabajone bi trebalo sipati Marsala vino, ali možete koristiti i druga bela vina. Zabajone možete servirati sa svežim voćem po izboru. Ovaj bogati desert savršen je za konzumiranje nakon lagane ribe ili mesa. Vinska krema od belog vina i jaja poslužuje se topla s palačinkama i voćnim savijačama. Za ljubitelje alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, zabajone je prava slatka avantura, zbog koje se nećete pokajati.

SASTOJCI

  • 6 žumanaca
  • 50 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1,5 dl slatkog vina po izboru (vermuth, marsala…)

PRIPREMA:

U dubljoj posudi penasto umutiti žumanca sa šećerom i vanilin šećerom. Žumanca kuvati na pari i uz stalno, neprekidno mućenje žicom dodavati vino. Neprestalno mutiti dok masa ne posane gusta i ne počne da se steže. Zabajone poslužiti uz voće i piškote.

Zanimljivosti: Zabajone je poreklom iz Torina i nastao je u 16. veku. Ova poslastica je naterala čak i italijansku aristokratiju da redovno dolazi u Torino, gde se zabajone služio, i da se meša sa ljudima nižeg staleža. Prema jednoj legendi, još je u 16. veku vojskovođa Giovani Baglioni nahranio je svojih 300 vojnika kremom od jaja i divljeg meda, a zahvalni na tom slatkom obroku vojnici su kasnije prepričavali kako ih je spasila krema Zabaglione.

Prijatno!

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije: