Dezert i osveženje, Recepti

Zimska voćna salata sa citrusima, medom i orasima

Zimska voćna salata je miks citrusnog voća, meda i oraha. U hladnim zimskim mesecima daće Vam energiju, osvežiti Vas i podići Vam imunitet. Zimska voćna salata može se poslužiti kao ukusna užina ili zdrava i niskokalorična zamena za obrok.

Kako se priprema voćna salata?

Voćna salata je obično jednostavan miks voća poslužen kao predjelo ili dezert. U zavisnosti od recepta, voćna salata može se praviti samo od voća i u njihovom soku. Takođe može se praviti i sa dodatkom raznih sirupa, koštunjavog voća, povrća, začina, pa čak i jogurta, pavlake ili senfa.

Namirnice koje se najčešće koriste za voćne salate su jagode, ananas, dinja, lubenica, grožđe, banane i kivi, međutim postoje brojne varijacije u zavisnosti od podneblja, regionalne kuhinje i godišnjeg doba.

Bionico je izuzetno popularan dezert iz Meksika. U pitanju je voćna salata od papaje, dve vrste dinje, jagoda, jabuka i banana, u sosu od kondenzovanog mleka i pavlake i ukrašena granolom, kokosom, suvim grožđem i ponekad medom.

Za razliku od ovog jela koje je dosta mlado (nastalo je devedesetih godina XX veka), Rojak je tradicionalna voćna salata iz Jugoistočne Azije. Pravi se od krastavca, ananasa, tofua, semenih klica, ređe manga i zelenih jabuka, i nekih namirnica specifičnih za ovo podneblje kao što su benkoang, taupok i youtiao. Rojak ima posebno mesto u kulturi naroda sa ovih prostora jer ime i sastav ove voćne salate simbolizuje različitost i multietnički karakter njihovog društva.

Zimska voćna salata

U Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama voćne salate se poslužuju tokom cele godine jer globalno tržište omogućava da u svakom trenutku bude svežih i dostupnih namirnica. Najpopularnije voćne salate su one od sezonskog voća, tako da se tokom godine kao osnova smenjuju trešnje, jagode, kajsije, breskve, dinje, lubenice, kruške, jabuke i južno voće.

Zima je period kada je izbor voća poprilično ograničen na ono iz uvoza tako da se zimska voćna salata uglavnom sastoji od banana, kivija i naravno citrusa.

Pomorandže, mandarine, grejpfrut i limun izuzetno su zdravi, osvežavajući i ukusni. Zajedno oni čine jedinstveni miks koji se može kombinovati bilo kao niskokalorična užina ili dezert uz neko drugo jelo.

Zimska voćna salata sa citrusima, medom i orasima pred vama čuvaće vas od prehlada do dolaska proleća, a niža energetska vrednost u odnosu na uobičajene dezerte održavaće vašu liniju zbog smanjene aktivnosti tokom zimskih meseci.

POTREBNE NAMIRNICE:

  • 3 pomorandže, oljuštene i razdvojene
  • 1 grejpfrut, oljušten, razdvojen i sa skinutim membranama
  • 2 mandarine, oljuštene i razdvojene
  • Pola šolje iseckanih oraha
  • Sok od pola limuna
  • 4 kašike meda

PRIPREMA ZIMSKE VOĆNE SALATE

Oljuštite i razdvojite pomorandže, grejpfrut i mandarine. Iseckajte orahe i pomešajte sve u većoj posudi.

Salatu prelijte sokom od limuna, a zatim preko nje ujednačeno sipajte med.

Izmešajte dobro sve i vaša voćna salata je spremna za posluženje.